top of page

PRVAK EKONOMSKE SLOBODE OBJAŠNJAVA: Uloga vlade i države?!

Frederic Bastiat, jedan od prvaka ekonomske slobode stav da ''tržišta mogu riješiti sve probleme bez ikakvog uplitanja vlada'' navodi kao pretjerano entuzijastičnu odbranu tržišta.

Foto: Liberty Tree Academy

On to argumentuje na sljedeći način...

''Vlade su tako nekompetentne da ništa ne mogu učiniti kako treba. Glavna pouka tržišta je da treba uvijek slabiti vlade, jer vlade su naprosto suprotnost tržišta. Što manje države imate, to više tržišta imate.

Oni koji prepoznaju koristi tržišta trebali bi prepoznati da u većem dijelu svijeta, možda i u cijelom svijetu, osnovni problem nije taj da vlade čine previše, nego također i da čine premalo.

Ova prva kategorija - stvari koje vlade ne bi trebale raditi, uključuje A) aktivnosti koje niko nikada ne bi trebao da radi, kao što su 'etničko čišćenje', krađa zemlje, i stvaranje posebnih pravnih privilegija za elite, B) stvari koje bi se mogle i trebale raditi putem dobrovoljne interakcije firmi i poduzetnika na tržištima, kao što je proizvodnja automobila, izdavanja novina, i vođenje restorana. Vlade bi trebale prestati da čine ove stvari.

Ali sa prestankom činjenja stvari koje ne bi trebale činiti, vlade bi trebale početi da čine neke od stvari koje bi zaista povećale pravednost i stvorile osnovu za dobrovoljnu interakciju za rješavanje problema. U stvari, postoji odnos između dvije stvari: vlade koje troše svoje resurse na oduzimanje vlasništva i kreiranje pravnih privilegija za nekolicinu - istovremeno dovodi u pitanje i umanjuje njihove sposobnosti da pruže istinski vrijedne usluge koje vlade mogu pružiti. Naprimjer, vlade u siromašnijim državama rijetko kada na dobar način pružaju jasne zakonske norme, da ne spominjemo osiguravanje imovine od oduzimanja. Pravni sistemi su često neefikasni, glomazni, i nedostaje im nezavisnost i nepristrasnost koji su neophodni da olakšaju dobrovoljne transakcije.

Foto: A2 Political Ideologies and Concepts

Da bi tržišta mogla pružiti osnov za socijalnu koordinaciju, vlasništvo i ugovor moraju biti dobro ustanovljeni u zakonu. Vlade koje ne uspiju da obezbijede ove javne koristi sprečavaju pojavu tržišta. Vlade mogu služiti javni interes primjenom ovlasti da stvara zakon i pravdu, ne time što bi bile slabe, već time što bi bile pravni autoritet i istovremeno ograničavale svoju moć. Slaba vlada nije isto što i ograničena vlada. Slaba neograničena vlada može biti iznimno opasna jer radi stvari koje ne bi trebalo raditi ali nema autoritet da provede pravila ispravnog djelovanja i pruži sigurnost života, slobode i imovine koja je neophodna za slobodu i slobodnu tržišnu razmjenu. Slobodna tržišta nisu ista kao i čista odsutnost vlade. Nakon svega, nisu sve anarhije privlačne. Slobodna tržišta su omogućena efikasno upravljanom ograničenom vladom koja jasno definira i nepristrasno provodi pravila ispravnog ponašanja.

Također je važno imati u vidu da ima dosta problema koje treba riješiti kroz svjesno djelovanje; nije dovoljno insistirati na tome da će bezlični tržišni procesi riješiti sve probleme...''

Izvor: Frederic Bastiat - Ekonomija slobode

bottom of page